Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Odívání ve středověku

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

ODÍVÁNÍ VE STŘEDOVĚKU

Typický oděv: Nosili tuniky, polopřiléhavé nohavice s připojenými punčochami a krátké pláště. Oděvy žen byly dlouhé, pláště řasené a hlavy celé zahalené do velkých roušek.I oděv prostých lidí byl výrazně zbarven s kontrastem odlišných barev tuniky a pláště.
Mužský oděv: Trvalou součástí mužského oděvu se stávají kalhoty buď viditelné pod kratším nebo zcela zakryté pod delším oblečením. Délka kalhot byla různá, podle dobových vyobrazení ale nelze přesně určit zda se ovinky nebo punčochy oblékaly přes kalhoty nebo je jen v dolní části na lýtku doplňovaly. Je pravdě podobné že již tehdy existovala určitá forma podvazků, jimiž se punčochy ke kratším kalhotám připevňovaly. Ve středověku se také nosili pláště antického typu, šité a aranžované z kusů látky různého tvaru. Postupně dostávaly rukávy, začínají být tvarovány podobně jako spodní oděv. Již zmíněná tunika se dělila na svrchní a spodní. Svrchní se používala jako košile a spodní byla základem prádla.délka tuniky byl také znak bohatství-čím delší tím byl muž bohatší.Běžnou pokrývkou mužské hlavy byla kukla a kapuce,která bývala někdy připojována k plášti.
Ženský oděv: Pro ženy však rozdíl v délce tuniky nebyl. Pro ně platilo, že tuniky byly dlouhé a sahaly až k zemi, zůstávaly téměř celé zahalené dlouhým pláštěm a přes hlavu s rouškou.Při dolním okraji oděvů se objevují široké ozdobné lemy. Nosily plátěné punčochy upevněné zkříženými pásy.Mladé dívky chodily prostovlasé a kladly si na hlavu věnec. Vdané ženy užívaly na hlavu šátek různých velikostí, který se ovíjel kolem hlavy, zakrýval čelo, někdy se i několikanásobně ovíjel kolem krku, ale mohl být také položen na hlavu a přidržován obroučkou. Zhotovoval se ze lnu nebo hedvábí.
Účesy: Muži nosili tradičně delší zvlněné vlasy.Vlasy se kadeřily a budily dojem , že nejde o kadeření ale stupňové sestřihování vlasů. Muži, kteří nosili vousy mívali vlasy delší. Vedle bradky byly kratší či delší oblíbené úzké kníry.Ženy používali různé způsoby kadeření, splétaly si je do copů a ovíjely kolem hlavy.
Obuv: Nosily se sandále volně vázané do různé výšky k lýtku.Postoly (také škrpály,škrbály ,škorpály)byly prostou obuví chudých lidí. Střevíce nosili příslušníci vyšších vrstev.
Doplňky: Nejdůležitějším doplňkem oděvu byl opasek, který nosili muži i ženy. Mohl být z různých materiálů- látkový, vyšívaný, také kožený, jeho přezka byla kovová.Na opasek se zavěšovaly váčky a tašky, které nahrazovaly neexistující kapsy.


Čerpáno z : Dějiny odívání – Středověk Jolana Lišková 7.A
Ludmila Kybalová

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT